Vaarvakantie

Je bent gek op varen, wil het liefst iedere dag op het water zitten. Maar helaas je hebt geen eigen boot. Dan is de oplossing; een boot huren in je vakantie. Je kunt alle soorten bootjes huren. Van klein tot groot, van zeilboten tot volledige huisboten. De huurprijs is natuurlijk afhankelijk van het soort boot dat je huurt. Een klein open bootje zal beduidend minder kosten dan een volledig ingericht huis boot waarmee je lekker over sloot en plas van Friesland tuft. Het lijkt veel geld, maar je spaart wel het hele jaar het onderhoud en stalling uit. In dat licht bezien vallen de kosten weer mee.

Krijg je een boot zomaar mee
Dat is gelukkig niet zo, zeker voor de grotere schepen moet je kunnen laten zien dat je enige ervaring hebt en de regels op het water kent. Dit geldt zowel voor de zeilschepen als de motorboten. Ben je in het bezit van een vaarbewijs, dan is er geen probleem. Het kan zijn dat de verhuurder alsnog aan je vraagt hoeveel ervaring je hebt en of je wilt laten zien of je met de boot om kan gaan. En dat is maar goed ook. Stel je voor dat iedereen zomaar het water op mag, zonder enige kennis. Het leed zou niet te overzien zijn. Nu al gebeuren er veel ongelukken in de zomer wanneer het aantal bootjes op het water explosief toeneemt.

Waar kun je boten huren
In de noordelijke provincies, zoals Friesland, Groningen en Drenthe zijn de meeste verhuurders van zeil- en motorboten. Je hebt hier keuze uit tal van soorten. Zeker in Friesland kun je dan meteen de meren op en beginnen met je vakantie gevoel. Meren genoeg in Friesland om je hele vakantie rond te brengen. Wil je liever wat meer varen, dan is het IJsselmeer of de Waddenzee ook dichtbij. In drie weken kun je hele afstand afleggen en toch het relaxte vakantiegevoel houden. Lekker op het water.